Καλώς ήλθατε επισκέπτη Σύνδεση ή Εγγραφή
FLASHCHAT | ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ | BOOKMARK

FORUM
New Posts | My Topics | Profile Forum | User Settings | Subscriptions
Post Reply
Εμπορικο VS ποιοτικο
Total Views: 346 - Total Replies: 22
Sep 21 2009, 9:24 pm - By Dinos

Αν και δεν περιμενω να βγαλω ακρη...θα την κανω την ερωτηση.
Τι ειναι εμπορικο και τι ποιοτικο?
Κυριως αναφερομαι στη μουσικη.
Μπορει κατι ποιοτικο να ειναι κι εμπορικο?
Γιατι καποιος θεωρειται εμπορικος μονο και μονο απο το ειδος?Γιατι ενας ροκας ειναι παντα ποιοτικος κι ενας ποπ ειναι παντα εμπορικος?

Ενα παραδειγμα ειναι η τελευταια δουλεια της lily allen.Μπορει να μην ειμαι του ειδους αλλα σαν παραγωγη ηταν πολυ εντυπωσιακο,αλλα και σαν προωθηση εγινε σωστη δουλεια.Αλλα μονο και μονο επειδη ειναι ποπ ειναι εμπορικη?

Αν η παραγωγη και η καλη δουλεια(ηχογραφηση,μιξη,mastering κλπ)δεν ειναι αρκετα τοτε τι αλλο χρειαζεται?

Οκ.Δεχομαι πως οταν κατι αντεχει στο χρονο ειναι ποιοτητα.
Πως ομως κρινουμε εκ των προτερων????

Μπορει καποιος να με ξεμπερδεψει καθολου?

It's all about the game and how you play it
Sep 22 2009, 12:01 pm - Replied by: Theo

Ο λόγος που έχω διαβάσει αυτό το post 5-6 φορές και δεν έχω απαντήσει είναι επειδή ενώ ξεκινάω να γράψω μια απάντηση στο τέλος δε με ικανοποιεί.

Φαντάζομαι αναλύσεις μορφολογικές, αρμονικές (με βάση διάφορα μοντέλα), λογοτεχνικές (νόημα στίχων) ή τεχνικές (ποιότητα παραγωγής κ.λ.π) μπορούν να γίνουν σε ένα τραγούδι. Εμπορικό είναι μια έννοια που μπορεί να μετρηθεί. Άν ένα κομμάτι έχει ευρεία αποδοχή (είτε επειδή είναι καλό, είτε επειδή έφαγε τρελή προώθηση) και αποφέρει σοβαρά κέρδη (συγκριτικά πάντα) τότε θεωρείται εμπορικό.

Ποιοτικό όμως νομίζω είναι καθαρά υποκειμενική έννοια. Το ίδιο κομμάτι μπορεί στον Χ να ανοίξει νέους ορίζοντες στη σκέψη και να του αλλάξει τη ζωη ενώ στον Υ μπορεί να μην κάνει καμμία αίσθηση. Για τον Χ είναι ποιοτικό, για τον Υ είναι άλλο ένα τραγούδι.
Η αντίληψη, οι συνθήκες (ψυχολογική κατάσταση), η χρονική στιγμή είναι στοιχεία που επιρρεάζουν και διαφοροποιούν την έννοια του ποιοτικού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

νομίζω :-)

Sep 22 2009, 8:04 pm - Replied by: xrisaki

ολα εξαρτονται απο κατι...το εμπορικο δεν σημαινει πως ειναι και κακο...και για να μην πολυλογω και λεω παλι τα ιδια...θα συμφωνησω με τον Theo....
Χωρις εσενα τα σημερινα συναισθηματα θα ηταν φολιδες του χθες-ΥΠΟΛΛΙΤΟΣ
Sep 22 2009, 10:15 pm - Replied by: Mitsos

Αυτό που θέλω να πώ είναι το εξής:
Αν κάτι είναι εμπορικό και πουλάει οι λόγοι είναι ή γιατί το σπρώχνουνε τρελά ή γιατί ο καλλιτέχνης είναι γνωστός ή γιατί είναι όντως καλή δουλειά.
Κατά την άποψή μου ο βασικός λόγος της εμπορικότητας σήμερα είναι το σπρώξιμο και όχι η ποιότητα.Τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δισκογραφικές για το ποια δουλειά θα πουλήσει.Σπρώχνουν και κάνουν πλύση εγκεφάλου (κυριολεκτικά) στους "καταναλωτές" και έτσι τα χρυσά και πλατινένια albums γεμίζουν τα δισκάδικα,τα clubs,το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Αλλά ,στον αντίποδα,μην ξεχνάμε ότι και ογκόλιθοι της μουσικής παλαιότερα ήταν και εμπορικοί.
Παραδείγματα:Deep Purple,Led Zeppelin,Rolling Stones,The Beatles,The doors.
Σήμερα όλοι αυτοί είναι ποιοτικοί.Στην εποχή τους ήταν mainstream και εμπορικοί.Φυσικά λαμβάνοντας υπ' όψην όλα τα δεδομένα των εποχών που τραγουδούσαν όλοι αυτοί.

Sep 22 2009, 10:37 pm - Replied by: AmaliaSolomonidou

Οτι αντέχει στο χρόνο είναι ποιοτικό.

Τόσο απλό, τόσο δύσκολο ;)

Sep 23 2009, 12:20 am - Replied by: c_dv

ο,τι εχει λογο υπαρξης για εμενα ειναι ποιοτικο , αυτο που εαν ληψει θα υπαρχει ενα κενο καπου
Sep 23 2009, 10:15 am - Replied by: naya

Mitsos έγραψε:
Αυτό που θέλω να πώ είναι το εξής:
Αν κάτι είναι εμπορικό και πουλάει οι λόγοι είναι ή γιατί το σπρώχνουνε τρελά ή γιατί ο καλλιτέχνης είναι γνωστός ή γιατί είναι όντως καλή δουλειά.
Κατά την άποψή μου ο βασικός λόγος της εμπορικότητας σήμερα είναι το σπρώξιμο και όχι η ποιότητα.Τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δισκογραφικές για το ποια δουλειά θα πουλήσει.Σπρώχνουν και κάνουν πλύση εγκεφάλου (κυριολεκτικά) στους "καταναλωτές" και έτσι τα χρυσά και πλατινένια albums γεμίζουν τα δισκάδικα,τα clubs,το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Αλλά ,στον αντίποδα,μην ξεχνάμε ότι και ογκόλιθοι της μουσικής παλαιότερα ήταν και εμπορικοί.
Παραδείγματα:Deep Purple,Led Zeppelin,Rolling Stones,The Beatles,The doors.
Σήμερα όλοι αυτοί είναι ποιοτικοί.Στην εποχή τους ήταν mainstream και εμπορικοί.Φυσικά λαμβάνοντας υπ' όψην όλα τα δεδομένα των εποχών που τραγουδούσαν όλοι αυτοί.

με την πείρα μου που είχα για αρκετά χρόνια, σαν υπάλληλος σε δισκογραφικές εταιρείες ......απλά θα συμφωνήσω!!!
Sep 24 2009, 1:34 pm - Replied by: MYSTELIOS

ΕΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑ  . ΚΑΙ -   ΔΙΟΤΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ.... ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ. ΜΟΝΟ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΡΙΤΗΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ... ΥΠΟΜΟΝΗ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΚΥΛΑ... ΤΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΔΕΣ ΣΚΑΝΕ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΝΕ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΑΝ Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ...... ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.

Sep 24 2009, 3:29 pm - Replied by: mark

Παρ' όλα αυτά έχουμε κάποια τρανά παραδείγματα στη χώρα μας που αν και ξεκίνησαν ως ποιοτικοί και μη εμπορικοί (εταιρείες, διαφημίσεις, χαμός γύρω απ΄ το όνομά τους) κατέληξαν να γίνουν εμπορικοί από την άποψη ότι κερδίζουν αρκετά χρήματα!

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο μέγας (κατ' εμέ) Θανάσης Παπακωνσταντίνου ο οποίος δεν είχε ποτέ καμμία προβολή μέσω τηλεόρασης και έχει φτάσει να τον ξέρει σχεδόν όλη η Ελλάδα (ειδικά στις μικρότερες ηλικίες) και γράφει και μουσικάρα, και έχει και μουσικάρες να παίζουν μαζί του και είναι και ωραίος άνθρωπος και απλός και.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως αν κάτι γίνεται με μεράκι και όχι με βάση την αρπαχτή και το "άντε-άντε να το βγάλουμε να τελειώνουμε", και έχει μια συνέχεια είναι "καταδικασμένο" να γίνει εμπορικό μιας και θα το αποδεχτεί, κάποια στιγμή, ο κόσμος. 
Sep 25 2009, 8:35 pm - Replied by: Thorn

θα συμφωνησω με τον μητσο...

εμπορικοι ειναι π.χ. και οι metallica, slayer, και slipknot(οι οποιοι slipknot ειναι και κανιβαλοι!)...
ειναι εμπορικοι επειδη πολυς κοσμος απλα γουσταρει αυτο που ακουει και γι'αυτο το λογο πουλανε...δεν ειναι αναγκαιο να θεωρουμε το εμπορικο ως κακο.

βεβαιως παιζει τεραστιο ρολο και το προμοταρισμα απο την εταιρια...
αλλα εαν δεν γινει αποδεκτο απο το κοινο μια μπαντα, οσο και να προμοταρει η εταιρια...κολοκυθια θα παρει...

εμπορικους θα θεωρησω τους μουσικους οι οποιοι δεν παιζουν αυτο που θελουν να παιξουν, αλλα παιζουν αυτο που πουλαει την αναλογη χρονικη περιοδο..
ηθελα να θεσω ενα παραδειγμα εδω αλλα μαλλον το σωστο ειναι να μη θιξω ονοματα...δεν ξερω αν επιτρεπεται κιολας στο σαιτ...

και ποιοτητα δεν ειναι μονο το καλο παιξιμο των μουσικων οργανων αλλα περισσοτερο η ψυχη που δινει ο καλλιτεχνης στη μουσικη και το διαφορετικο που προσφερει στο κοινο, απο τις ''επαναλαμβανομενες'' εμπορικες νοτες καποιων αχρειων εκμεταλλευτων της μουσικης..

δεν ξερω αν καταλαβατε τι ειπα αλλα τελοσπαντων, εγω τα ειπα...χεχε

I'a Cthulhu Fhtagn!
Sep 25 2009, 8:38 pm - Replied by: Thorn

*"εμπορικους θα θεωρησω τους μουσικους..."

ηθελα να πω, κακους εμπορικους!!!

μην γινει παρεξηγηση...

I'a Cthulhu Fhtagn!
Post Reply

web design & development